Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cum afectează cofeina structura creierului

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 18 februarie 2021, ora 12:08

Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel mondial, iar cercetătorii au arătat, într-un studiu recent, că un aport regulat de cofeină poate modifica materia cenușie.

Fie că vorbim despre cafea, cola ori băuturi energizante, cofeina este o substanță psihoactivă des consumată de oamenii din întreaga lume. Cercetătorii de la Universitatea din Basel au arătat recent că un consum regulat de cofeină poate să modifice materia cenușie de la nivel cerebral, însă acest efect pare să fie doar temporar. 

studiu creier cofeina consum regulat

O întrebare esențială la care oamenii de știință au încercat să găsească un răspuns a fost dacă un consum regulat de cofeină afectează structura creierului, corelat cu calitatea proastă a somnului. Cei care au investigat această întrebare în cadrul unui studiu au fost dr. Carolin Reichert și profesorul Christian Cajochen de la Universitatea din Basel și UPK (Spitalul Psihiatric al Universității din Basel), scrie sciencedaily.com.

Rezultatul cercetării a fost surprinzător: cofeina consumată ca parte din studiu nu a avut drept rezultat un somn de o calitate slabă. Cu toate acestea, cercetătorii au observat modificări în materia cenușie, după cum au descris rezultatele în jurnalul „Cerebral Cortex”.

La studiu au participat 20 de indivizi sănătoși, dintre care toți consumau cafea în mod regulat, adică în fiecare zi. Acestora li s-au administrat tablete (pe care le-au luat în două perioade, a câte 10 zile) și au fost rugați să nu consume orice alte băuturi pe bază de cofeină în aceste intervale de timp.

În timpul unei perioade a studiului, aceștia au primit tablete cu cofeină. În altă perioadă a cercetării, au primit tablete fără ingredientul activ (adică placebo). La finalul fiecărei perioade de 10 zile, cercetătorii au examinat volumul materiei cenușii din creierul subiecților, prin scanarea acestui organ. Ei au investigat și calitatea somnului participanților în laborator, prin înregistrarea activității electrice a creierului (electroencefalogramă).

Nu a fost afectată calitatea somnului

Prin compararea datelor obținute, cercetătorii au descoperit că profunzimea somnului participanților a fost egală, indiferent că au luat tablete cu cofeină ori capsule placebo. Dar oamenii de știință au observat o diferență semnificativă în materia cenușie din creier, în funcție de ceea ce au primit subiecții, cofeină sau placebo.

După 10 zile de administrare a capsulelor placebo (abstinență de la cofeină), volumul de materie cenușie a fost mai mare decât după aceeași perioadă în care participanții au luat tabletele ce conțineau cofeină.

Diferența a fost foarte impresionantă în lobul drept temporal, inclusiv în hipocampus, o regiune a creierului care este esențială pentru consolidarea memoriei, scrie sursa citată.

„Rezultatele noastre nu înseamnă neapărat că un consum de cofeină are un impact negativ asupra creierului. Dar consumul zilnic de cofeină în mod evident afectează partea cognitivă, lucru care ar trebui să fie abordat mai mult în studiile viitoare”, a subliniat dr. Carolin Reichert.

Deși cofeina pare să reducă volumul de materie cenușie, după doar 10 zile de abstinență, materia cenușie s-a regenerat semnificativ la subiecții care au participat la acest studiu. Modificările apărute în morfologia creierului ar să fie temporare, spun oamenii de știință.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: studiu cofeina consum cafea cafea cofeina consum regulat cofeina materie cenusie creier morfologie creier

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.