Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un creier fără „denivelări” favorizează instalarea depresiei majore (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 8 2023
Un creier fără „denivelări” favorizează instalarea depresiei majore (studiu)

O suprafață mai „netedă” a creierului reprezintă un element favorizant pentru instalarea depresiei majore, reiese dintr-un studiu în care au fost analizate peste 400 de tomografii.

Cortexul cerebral, respectiv stratul superior al creierului, este prevăzut cu denivelări, numite giri. Rețeaua de giri începe să se dezvolte în perioada de graviditate, în cel de-al doilea trimestru de sarcină, însă procesul continuă și după naștere. 

Un studiu recent, publicat online de Cambridge University, a vizat efectuarea unei măsurători speciale, numită index de girificație Locală (LGI). Acest index stabilește raportul între porțiunile netede și cele denivelate din creier. 

În cadrul studiului au fost analizate peste 400 de tomografii.  Cercetătorii au comparat 234 de tomografii ale pacienților cu tulburare depresivă cu 215 tomografii ale persoanelor fără un diagnostic de acest fel.

Concluzia este că pacienții depresivi au mai puține denivelări în regiuni-cheie ale cortexului, comparativ cu grupul sănătos. 

„În cadrul analizei a fost măsurat gradul de încrețituri în 66 de regiuni ale cortexului, utilizând calculele specifice LGI. Un LGI mai mare înseamnă că o suprafață este mai denivelată, și invers”, se arată în studiul citat.   

Pacienții cu depresie au un indice mai redus în majoritatea ariilor cerebrale, inclusiv în cortexul prefrontal, anterior, cel insular, dar și în regiunile parietale și temporale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe