Newsflash
ACTUALITATE Știri

Moleculele descoperite cu ajutorul IA, succes de 80-90% în studiile clinice de fază I

de Magdalena Tănăsescu - iun. 4 2024
Moleculele descoperite cu ajutorul IA, succes de 80-90% în studiile clinice de fază I

Un studiu al Boston Consulting Group (BCG) arată că moleculele candidate pentru medicamente „descoperite sau proiectate” prin intermediul IA sunt semnificativ mai reușite în fazele timpurii ale experimentelor.

Studiul, publicat în revista de specialitate „Drug Discovery Today”, vizează o comparație făcută cu media industriei de până acum. Cu alte cuvinte, moleculele descoperite cu ajutorul IA ar putea impulsiona producătorii de medicamente și ar putea duce la crearea mai multor medicamente de succes decât până în prezent. 

În ultimii cinci ani, numeroase medicamente și vaccinuri au fost descoperite cu ajutorul IA. Pentru a avea o imagine clară a succesului moleculelor descoperite datorită IA în studiile clinice, BCG a realizat un studiu unic, examinând procesele clinice a peste 100 de companii de biotehnologie bazate pe IA.

S-a constatat că moleculele descoperite cu ajutorul IA au avut un succes de 80-90% în studiile clinice de fază I, ceea ce reprezintă un procent semnificativ mai mare decât media industriei de 40-65%. Aceste molecule au avansat în studiile clinice de fază II, unde au înregistrat o rată de succes de 40%.

Rezultatele au demonstrat, de asemenea, că IA este excelentă pentru proiectarea sau descoperirea de molecule cu potențial farmaceutic, precum și pentru reducerea costurilor și duratei descoperirii.

Studiul BCG subliniază că IA nu doar reduce costurile descoperirii de medicamente, ci și costurile fazelor experimentale, crescând succesul acestora. Cercetarea prevede că tehnicile IA ar putea îmbunătăți în continuare performanțele clinice, în special în studiile de fază II și III, se precizează într-un comunicat remis redacției. 

Dacă ratele de succes ale moleculelor descoperite cu ajutorul IA se mențin și în viitor, atunci rata totală de succes prin fazele de cercetare clinică ar putea crește de la 5-10% la 9-18%, ceea ce ar însemna aproape dublarea productivității industriei. Acest lucru ar permite companiilor să obțină aceleași rezultate cu mai puține resurse și costuri sau să crească numărul de noi medicamente utilizând aceleași resurse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe