Newsflash
ACTUALITATE Știri

Boala gingivală este legată de sănătatea creierului (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 26 2023
Boala gingivală este legată de sănătatea creierului (studiu)

Afecțiunile gingivale și pierderea dinților sunt legate de sănătatea generală a creierului, și mai ales de zona care controlează gândirea și memoria, reiese dintr-un studiu publicat recent în ediția online a revistei Neurology.

La studiu au participat 172 de persoane cu o vârstă medie de 67 de ani, care nu aveau probleme de memorie la începutul cercetării.

 

La începutul analizei, participanții au fost supuși unor examene dentare și au făcut teste de memorie. De asemenea, s-au efectuat examinări cerebrale imagistice pentru a măsura volumul hipocampusului la debutul studiului și din nou patru ani mai târziu.

 

„Pierderea dinților și bolile gingivale, care reprezintă o inflamație a țesutului din jurul dinților, sunt foarte frecvente. Din acest motiv, evaluarea unei potențiale legături cu demența este incredibil de importantă”, a declarat autorul studiului, Satoshi Yamaguchi, doctor în medicină, de la Universitatea Tohoku din Japonia.

 

În cazul fiecărui participant, cercetătorii au numărat numărul de dinți și au verificat dacă există afecțiuni gingivale prin examinarea adâncimii de sondare parodontală. Cercetătorii au descoperit că numărul de dinți și cantitatea de afecțiuni gingivale au fost legate de modificările din hipocampul stâng al creierului.

După ajustarea în funcție de vârstă, la persoanele cu afecțiuni gingivale ușoare creșterea ratei de contracție a creierului cauzată  de lipsa unui singur dinte a fost echivalentă cu aproape un an de îmbătrânire a creierului.

 

Pe de altă parte, la persoanele cu afecțiuni gingivale severe creșterea ratei de contracție a creierului datorată unui dinte în plus a fost echivalentă cu 1,3 ani de îmbătrânire a creierului.

 

„Aceste rezultate evidențiază importanța păstrării sănătății dinților, și nu doar a păstrării dinților în sine”, a mai spus Satoshi Yamaguchi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe