Newsflash
OPINII

Să ne aducem aminte de importanţa păstrării sănătăţii

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 20 2023
Să ne aducem aminte de importanţa păstrării sănătăţii

Măcar într-o săptămână să încercăm să uităm tot ce merită a fi uitat și să ne aducem aminte de chiuiturile entuziaste (și entuziasmante) pe care le-am auzit chiar și înainte de 21:45, duminică, 15 octombrie 2023.

 Destul de frecvent, din păcate, orele de educaţie fizică din școala generală, liceu sau facultate nu sunt tratate (de elevi, studenţi, părinţi) așa cum ar fi bine: ore importante, legate direct de sănătatea celor care le practică.

Programa analitică nu este una simplă, nici ușoară. De multe ori apare gândul „la ce să renunţăm?”; dar nu ar trebui să se renunţe la orele de educaţie fizică. Dimpotrivă, dacă sunt una sau două ore în fiecare săptămână (destul de puţin), fiecare să știe că pentru sănătatea sa trebuie să facă mai mult.     Consider că ziua de duminică a fost una remarcabilă. Subliniez, în primul rând, modul în care peste 20.000 de copii au fost organizaţi și au participat „cu trup și suflet” la meciul de fotbal al echipei  naţionale.

O singură problemă este ora de programare a meciului. În opinia mea, este o oră „anormală” pentru oricine: copil, tânăr, adult sau vârstnic. Pentru a ajunge la un meci care începe cu doar două ceasuri înainte de miezul nopţii trebuie să pleci din timp. Am văzut grupuri de mici spectatori, însoţiţi de profesori conform regulii (un adult la zece copii), veniţi din multe colţuri ale ţării, parcurgând distanţe care nu sunt de neglijat. Mai mult decât atât, plecarea spre casă, înspre miezul nopţii sau chiar în ziua următoare, nu este un lucru ușor nici pentru cei care locuiesc în București, darămite pentru cei din provincie.

Excelentă reclamă pentru sport

Pentru un spectator venit de la distanţă, fervoarea care a cuprins stadionul cu mult înainte de începerea meciului, pe tot parcursul meciului, dar și după ce meciul s-a încheiat este de neuitat. A fost foarte bine că echipa României a câștigat cu un scor bun. De asemenea, putem aprecia și modul în care au fost înscrise golurile.

Însă, în acest mesaj aduc în primul rând complimente micuţilor participanţi și profesorilor lor. Au fost neobosiţi. Au acoperit orice potenţial zgomot nedorit. Au încurajat echipa naţională în permanenţă. Au degajat entuziasm – de neoprit. Și iată cum riscul desfășurării unui meci fără spectatori a fost eliminat într-un mod de-a dreptul înfocat. Bravo! Iată că se poate! Mai mult decât atât, consider că meciul și tot ce a ţinut de el au reprezentat o excelentă reclamă pentru sport – nu doar pentru că mulţi dintre cei 20.000 de băieţi și  fete își doresc să ajungă să practice fotbal la nivel de performanţă.

Sănătatea fizică și spirituală, la loc de frunte

Este atât de important ca toţi copiii, însoţiţi de părinţi sau bunici, să „inunde” parcurile pentru a petrece timp în natură, să aibă acces la  locurile de joacă unde să lege prietenii și cu copii pe care nu îi cunosc de la grădiniţă/școală, să alerge, să formeze echipe, să înveţe modul de a concura fără supărare. Este atât de important ca toate „chestiile” (televizor, tabletă, telefon „deștept”) care duc la sedentarism, la consum nervos (deși, aparent, relaxează), la probleme oculare etc. să treacă cel mult pe un plan secundar, să fie folosite doar la nevoie și cu un program riguros. 

Din mulţi copii înscriși în cercuri sportive, implicaţi în antrenamente cu speranţa devenirii unor mari campioni, să urmeze și marii campioni ai României. Dar și mulţi tineri pentru care activitatea fizică să reprezinte normalul zilnic, realizată în condiţii sanogene, în spirit de echipă, ce le va fi de mult folos și lor, cât și societăţii și ţării noastre. „Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi și nouă toate; / Ce e rău și ce e bine / Tu te-ntreabă și socoate.”* Să punem pe un loc fruntaș importanţa sănătăţii fizice și  spirituale!


*https://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/glossa.php
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe