Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

COVID-19, o boală multisistemică

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 5 iunie 2020, ora 12:00

Boala determinată de virusul SARS-CoV-2 este una multisistemică, a arătat conf. dr. Simin Aysel Florescu medic specialist boli infecţioase, în cadrul unui briefing care a avut loc recent pe platforma MedicHub.

simin florescu briefing medichubDeși iniţial tabloul clinic al bolii COVID-19 părea a fi al unei infecţii de tract  respirator superior manifestată ca pneumonie, datele medicale adunate în ultimele luni arată că, de fapt, avem de-a face cu o patologie sistemică:

„Practic, este o boală multisistemică, cu punct de plecare în tractul respirator. De ce? Pentru că s-a observat că în ciuda faptului că există multe forme asimptomatice și multe forme ușoare, totuși, în din ce în ce mai multe cazuri sunt semnalate afectări de tipul sistemic”, a explicat directorul medical de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și Tropicale „Prof. Dr. Victor Babeș”.

Astfel, pe lângă aspectul de pneumonie virală, este posibil ca în COVID-19 să existe multe alte determinări.

Dr. Simin Aysel Florescu a amintit că în infecţia cu noul coronavirus par a fi implicate din ce în ce mai multe organe și sisteme: tractul gastrointestinal, aparatul cardiovascular, totodată, putând fi vorba și despre determinări renale sau neurologice.

„Deci se pare că în acest moment, aspectul de boală multisistemică este cel care ne sperie puţin, pentru că nu mai este o simplă pneumonie”, a conchis specialista.

Etichete: covid-19 tablou clinic boala multisistemica Conf. dr. Simin Florescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC